fbpx

Minnessida för Elias Markewärn

Denna sida är till minne av Elias Markewärn som hastigt gick bort den 5 december 2020. Vi kommer inom kort att ge mer information om minnesstund och begravning.

Vill ni komma i kontakt med Elias anhöriga så maila till andreas@markewarn.com eller skicka ett snabbmeddelande i chattikonen i nedre hörnet.

En bild på Elias utanför sitt hus Stora Klo i Grönskåra, Småland som han bodde de sista åren. De som kände Elias visste att hans dörr alltid var öppen för alla.
Elias med sin son Andreas i Högsby, September 2020.
Uppvaktning på Elias 70-årsdag från vännerna på Ny Gemenskap.
Elias 70-årsfirande i Småland sommaren 2016.
Omgiven av familjen över lite hederlig husmanskost i hans trädgård 2016.
Elias hittade alltid nya användningsområden för saker och ting. Här ett nackstöd som blev en stilig huvudprydnad för att göra en snygg entre. På På resa i Småland 2015.
Elias flyttade ner till Indien vintertid och fick där många vänner. Här från Vagator, Goa. 2011.
Elias på resande fot i Indien.
Elias på sin veranda i Goa Indien 2011.
Elias gillade att köra runt på sin moped i Indien och gjorde många dagsutflykter på mopeden. Här en bild från Anjuna, Goa 2010.
Elias och sin son just på väg att köra iväg på motorcykel en kväll. i Goa. Elias sitter tryggt bakpå.
Elias sitter på sin favoritpats på The Mango Tree bar med en indisk "milk-coffee" och pratar med ägaren. Här satt han ofta med god utsikt över huvudgatan av byn Vagator och kunde prata med förbipasserande.
Elias flyttade ner till Goa i Indien för att komma från de kalla vintrarna i Sverige. Här står han utanför sitt boende. Vagator, Goa 2010.
Elias njöt av den tropiska värmen i Indien som underlättade hans andning då han led av KOL.
En fin bild på Elias vid bröllop i Knäbäckshusens kapell på Österlen 2011.
Tillsammans med sina barn 2011 på Österlen.
Kort paus på vandring.
En paus i skuggan av ett träd.
Elias älskade att promentera och träffa människor på stan.
Elias med dotter i fotosession i ett fotobås 1972.
Elias på 60-talet med Roland von Malmborg.
Klassbild från Mariaskolan på södermalm. Elias sitter längst till höger i andra raden.
Tidigt bild på Elias med sin mor och far.

Elias skrev många texter genom åren. En del av dem tonsattes av olika musiker såsom Anders “Moneybrother” Wedin, Markus Krunegård, Vidal César (sångaren Caesars Palace), Hannah Sundkvist, Consensus Gospelkör med flera. Här kommer några av dessa texter.

 

Om du känner till fler texter som ni vill ska läggas in, vänligen kontakta andreas@markewarn.com.

Elias går upp på scen med sitt barn-barn Edith och sjunger sin låt "Jag vill störa din tystnad" tillsammans med Anders "Moneybrother" Wendin i Björns städgård 2013. Anders var med och sjöng in låten på skivan "Våra Drömmars stad".

Jag vill störa din tystnad

Jag vill störa i din tystnad, jag vill reta dig till gråt
Jag vill skrämma dig tills du skriker, för jag ja vill så gärna nå. Ja, jag vill så gärna nå
Jag vill se vem du har varit, innan något blev förstört
Jag vill tvinga dig till att känna, innan något i dig dör, ja innan något i dig dör

Jag vill inte ta någonting i från dig
Jag vill ge tillbaka ditt jag och visa dig din styrka, när du tror att du är svag
Det är har alltid varit de goda som ger ihjäl sig först
Å hämtat vatten åt de sjuka, och där sen själva av törst
Det har alltid varit de god

Och när en ängel faller, då faller tusen till
Hur kan jag, hur kan jag, tvinga dig till att leva?
Om du själv inte vill
Om du själv inte vill
Om du själv inte vill

Hanna Sundkvists arrangemang

Piano, röst och fiol: Hannah Sundkvist
Produktion: Stefan Ajax

Elias målade tavlor och teckningar under större delen av sitt liv. Vi kommer att lägga upp bilder och fotografier så att ni kan kan ta del av hans konstnärsskap.

 

Har du en tavla som Elias har målat? Skicka gärna en bild i formuläret nedanför så lägger vi in den här.

Elias testamente. År okänt.
Teckning från -76.

Kondoleanser 

Dela gärna en kort berättelse om hur du minns Elias genom att maila till andreas@markewarn.com.

Jag började på Stadsmissionen på Klarahuset 1983, då ett dagcenter öppet för vem som helst. Elias kom tidigt på besök, jag och han fann varandra snabbt, jag tror vi både tyckte om att diskutera tillsammans.

Vi tyckte inte alltid lika, men det var det som var roligt. Elias var alltid glad, om än med rätta ibland upprörd på olika saker i samhället, hade humor och var vänlig. Klarahuset lades ner, vi flyttade till det större Stadsmissionsgården, Elias fortsatte komma på besök.

Inte bara för att prata med mig eller andra i personalen, utan också för att prata med andra besökare,inte sällan också hjälpa de senare på olika sätt. Jag har mött få personer under åren som varit så engagerad i frågor om socialvård/politik.

Vi möttes ofta på stan, blev långa diskussioner även där, sist jag mötte honom var hemma på Sveavägen, då han berättade om sin flytt till Småland. Jag blev uppriktigt ledsen när jag läste hans dödsannons i morse, han behövdes verkligen i kampen mot hemlöshet och orättvisor. Men tack Elias, för alla de år jag fick känna dig!

Bengt Klingvall (Clarahuset, Stadsmissionsgården, Nattugglan, Råcksta,
Triaden och nu Frälsningsarmens akutboende)

Elias, du var en kompromisslös försvarare av exkluderade människor. Vi lärde känna varandra när jag följde hemlösa kvinnor med så kallad social problematik under några år i Stockholm. Det blev bok sedan. Jag var mycket på Ny Gemenskap och du Elias var den som först introducerade mig till Kammis, om det nu var 1997 eller – 98. Jag minns det väl, och hur vi hängde i Kammis lilla kök. Hela stället var fantastiskt, stökigt, varmt välkomnande och med ångest pysande hos en del. Du var så engagerad i Kammis, med på alla medlemsmöten, pratade mycket och länge, ibland så att vi tröttnade. Du hade så många bottnar, en stilig och karismatisk man, författare och konstnär, omtänksam och omhändertagande, men ett pain in the ass för dem du hade agg till, ibland av outgrundliga orsaker, du kunde vara ihållande elak och omöjlig. Du var komplex och hade en besvärlig bakgrund. Kammis var en del av dig. Så ser jag dig. Jag tyckte mycket om dig, hade stor respekt för dig och tror att du kände det. Jag var dålig på att hålla kontakt när du flyttade till Småland och är så glad att jag hängde med Kammisgänget till ditt hus på din 70-årsdag. Jag tror dina sista år var mycket bra – Indien, barnen, barnbarnen. 

Annette Rosengren

Baba Elias, Mentor och vän.

När jag tänker på dig tänker jag på kaffe och långa samtal, på dina nyfikna ögon och vilda historier. Med dig hade man aldrig tråkigt även om ämnena ofta var allvarsamma. Reflektioner över det som varit och storslagna planer. Du var engagerad som få, en begåvad konstnär vars teckningar balanserar mellan humor och mörker. Lika otämjda och samtidigt varmt närvarande som du. Du trollade med orden och fick dem att dansa över papper och bokpärmar.

Socialpolitik och medmänsklighet var rubriker du ofta predikade under. I tider som du på många sätt tyckte gick åt fel håll. Men du la aldrig idealen på hyllan, utan de var ständigt där. Outtröttligt.  För många år sen i Ny Gemenskaps lokaler på kammakargatan ordnade vi närhetens kväll en gång i månaden. Du samlade alla möjliga gäster och det spelades gitarr och drogs historier. Jag minns det som väldigt fina stunder. Du var lysande då, som värd över en liten del av en trevligare värld.

I vårt sista samtal bara några dagar innan du gav dig av lät du inspirerad. Du hade hopp och planer och vi skrattade mycket, skulle höras snart igen. Det lät som att du hade det bra. Och det tror jag du har. Att du reste men inte till Indien denna gång. Och på andra sidan tänker jag mig att många väntar på att få ta emot dig.
Håller med min syster när hon sa att hon var så glad att hon fått lära känna dig, och så ledsen för alla som inte fick det.
So Long broder Elias! Tills vi ses igen 🖤

Miranda, Ny Gemenskap

Vill du lämna kondoleanser?

Skicka dina kondoleanser så lägger vi upp dem här. Dela gärna en minnesbild du har från Elias och har du en bild du vill dela så lägg med den.